Site pictogram Jeroen Derwort

Twee dingen die je niet wist over de ruimtevaart

Welke dubieuze hobby’s hadden de astronauten van de Apollo missies op de maan? En waarom was Wubbo Ockels niet de eerste geboren Nederlander in de ruimte? Lees verder voor de verrassende antwoorden op deze vragen.

Maanlandingen

Sinds de Apollo missies in de jaren ’70, heeft niemand meer een voet op de maan gezet. Iedereen weet dat Neil Armstrong de eerste man was op de maan, met zijn historische woorden “a small step for man, a giant leap for mankind”. Een ingestudeerde oneliner die niemand ooit vergeet (overigens lukte het hem toch nog om deze verkeerd uit te spreken). Na Armstrong zijn er nog een dozijn andere astronauten op de maan geland. Deze missies zijn echter veel minder bekend.

De derde landing op de maan was de Apollo 14, na de beroemde Apollo 13 missie die faalde. Eén van de astronauten, Alan Shepard, had een golfclub en enkele ballen meegesmokkeld. Hij werd hiermee de eerste man die een balletje sloeg op de maan. Naar eigen zeggen sloeg hij de bal kilometers ver. Maar in reconstructie is vastgesteld dat dit hooguit 400 meter was.

De Apollo 15 bemanning had 400 enveloppen met postzegels meegenomen, waarvan een deel bedoeld was om te verkopen. Verzamelaars zouden een goede prijs betalen voor post vanaf de maan, was hun gedachte. Dit hadden ze verzwegen tegen hun werkgever, de NASA, die de drie astronauten strafte en degradeerde in hun rang.

Eerste Nederlander in de ruimte

Wubbo Ockels was niet de eerste in Nederland geboren ruimtevaarder. Zes maanden voor Ockels was Lodewijk van den Berg degene met die primeur. De reden dat de Wubbo Ockels zoveel meer bekendheid geniet, is een formele kwestie. Van den Berg was namelijk al in 1975 tot Amerikaans staatsburger genaturaliseerd.

Op 29 april 1985 was Lodewijk Van den Berg aan boord van de Spaceshuttle Challenger, missie STS-51-B. Na ruim 7 dagen in de ruimte landde hij op 6 mei weer op de aarde. Hij was overigens tijdens de terugkeer door de dampkring in slaap gevallen en werd drie minuten voor de eigenlijke landing weer wakker.

De reden dat Van Den Berg bij deze missie aanwezig was, had te maken met zijn oorspronkelijke beroep. Van Den Berg kweekt kristallen en had NASA een onderzoeksvoorstel gedaan om dit bij gewichtloosheid te doen. Aangezien het makkelijker was om hem om te scholen tot astronaut, dan één van de astronauten op te leiden tot kristallenkweker, werd hij een wetenschapper in de ruimte. Een goed scenario voor een filmscript, zou je zeggen.

Het actualiteitenprogramma Netwerk zond op 7 april 2004 een documentaire over Van den Berg uit, onder de titel ‘De vergeten astronaut’.

Mobiele versie afsluiten