Bitcoin en Ethereum plus de andere munten in de top-10 vertegenwoordigen het grootste deel van de waarde van cryptocurrency: 514 van de 593 miljard. Maar wie denkt dat het daar stopt, heeft het mis. Er zijn al meer dan 1360 munten, nuttige en nutteloze. Wat dacht je bijvoorbeeld van de TrumpCoin en de PutinCoin? En dagelijks komen er nieuwe bij.
Wie op CoinMarketCap de lagere regionen bekijkt, ziet de meest idiote munten voorbij komen. Het merkwaardige is dat ze een flinke waarde kunnen vertegenwoordigen. Omdat het doen van een Initial Coin Offering (ICO) relatief makkelijk is, er geen regels voor zijn en de hype groot is, worden er veel munten uitgegeven.
It’s all in a name
Blijkbaar doet het er niet zoveel toe of er echt een plan of product achterzit. Een naam kan al veel doen. Zo is er de Gulden, waarvan de nostalgische naam Nederlandse kopers over de streep moet trekken. De TrumpCoin en de PutinCoin mikken op hetzelfde effect. Je hoeft geen idee te hebben wie erachter zit, maar als je Trump steunt moet je een paar TrumpCoins hebben. De PutinCoin is met 8 miljoen dollar marktwaarde populairder dan de TrumpCoin, die het moet doen met ‘slechts’ 897.000 dollar.
Merkwaardige cryptomunten
Blockchain als technologie is de hype van dit moment. Wanneer je als bedrijf beweert een blockchain toepassing te hebben ontwikkeld voor een bepaalde markt of doelgroep, dan kun je je eigen munt lanceren en miljoenen binnen harken. Neem bijvoorbeeld de DentaCoin. Deze munt beweert er te zijn voor tandartsen. FirstBlood is er speciaal voor eSports. GameCredits voor games. ZeusSchield voor verzekeraars. Enzovoort enzovoort.
Een idee is niet eens nodig. Dogecoin bijvoorbeeld is geïntroduceerd door Jackson Palmer, een productmanager die werkt bij softwarebedrijf Adobe. Palmer heeft deze cryptomunt “zonder duidelijk doel“ ontwikkeld. “Na een nacht hard werken, ging ik zitten met een biertje. Ik had tijd over en besloot de domeinnaam Dogecoin.com te kopen.” Dogecoin is een munt met rare hond als logo en een marktwaarde van 1,7 miljard dollar.
Je vraagt je af waarom een munt als Ether, waarmee de meeste andere munten worden gelanceerd, niet zou voldoen als betaalmiddel in al deze gevallen. Het antwoord laat zich raden: dat zou natuurlijk prima kunnen. Alleen halen de initiatiefnemers daar geen geld mee op en daarom introduceren ze een nieuw ‘innovatief’ en ‘revolutionair’ token.
Hoe enorm deze manier van geld ophalen afgelopen jaar gegroeid is, laat het onderstaande ‘bubbel’ filmpje mooi zien.
Op een website als TokenMarket zie je welke ICO’s er zoal nog in de pijplijn zitten.
De meeste ICO’s zijn oplichterij
Kenners zijn het erover eens: de meeste ICO’s zijn scams (oplichterij). Bedoeld om snel geld te maken. Dankzij de huidige run op cryptocurrencies halen bedrijven met ICO’s absurde bedragen op. Zeker als het onderwerp een beetje aanspreekt, zoals dating, technologie, groene energie of games.
Investeerders weten meestal niet wie er echt achter zitten. Of wat er waar is van de prachtige claims die worden gedaan op de website. Ze gooien geld in een ICO in de hoop snel rendement te maken. Voordat de belofte wordt doorgeprikt, hebben zij hun tokens al verkocht, denken ze. De klassieke kenmerken van een piramidespel.
Bloom & TokenPay
Ik heb zelf ook aan twee ICO’s meegedaan om te ervaren hoe dit precies werkt. Hiervoor had ik als eerste Bloom uitgekozen, een token bedoeld om kredietwaardigheid te meten. Het is een kenmerkende ICO, want er is alleen een hele mooie website waar wat beloften op staan. Maar er is geen product of prototype. De roadmap die op de website wordt gepresenteerd, bevat niet eens datums. Toch is er bijna 30 miljoen dollar opgehaald. Waarover in een latere blog meer.
De tweede ICO waar ik aan deelgenomen heb (die nog steeds loopt), is die van TokenPay. TokenPay belooft de beste cryptocurrency te worden op basis van Bitcoin en heeft vooral de ambitie om Monero te overtreffen met nieuwe features op het gebied van anonimiteit. Er zijn nog TokenPay tokens te koop voor de liefhebber.
Het is een kwestie van tijd voordat het ongeremd uitschrijven van dit soort ICO’s aan banden wordt gelegd, denk ik. Dat lijkt me ook een goede zaak. Want ik kan me niet voorstellen dat meer dat er meer dan 1000 coins nodig zijn in de wereld. Op zichzelf is het een vorm van crowdfunding. In die zin prima. Maar door hebberigheid en speculatie wordt het al snel een piramidespel.
Als de hype voorbij is, zullen heel veel mensen hun geld kwijt zijn.