Site pictogram Jeroen Derwort

Op drift met de Oculus Rift DK2

In maart van dit jaar had ik na de Game Developers Conference 2014 in San Francisco te hebben bezocht, twee Oculus Rift DK2 virtual reality brillen besteld, die vorige week eindelijk waren geleverd. Vol spanning pakte ik de doos uit en zette de bril op. Klaar om virtuele werelden te gaan verkennen.

Het doosje waarin de bril geleverd wordt is zo strak dat het op een consumentenproduct lijkt. De prijs is met $350 vriendelijk gehouden. De tweede iteratie van de Oculus Rift is DK2 (Development Kit 2) gedoopt. En niet voor niets, zo bleek. De eerste uren bestonden vooral uit proberen, falen en frustratie. De bril werkte feilloos, de software echter niet. Ik struinde tevergeefs de forums af. Na het eindeloos aanpassen van de instellingen gaf ik de hoop maar op dat het met mijn bestaande configuratie zou kunnen lukken.

Graphics Power

De oplossing bleek te zijn dat ik een nieuwe videokaart nodig had. Dit leek me in eerste instantie niet nodig, omdat de beelden die in de vr-bril geprojecteerd worden grafisch niet erg indrukwekkend zijn. Echter, wat ik me niet realiseerde is dat het twee schermen zijn: voor elk oog één. Er moeten dus twee keer zoveel beelden uitgerekend worden als voor een normale computermonitor.

Om de grafische prestaties van mijn computer serieus op te krikken, koos ik voor de Asus GeForce 770. Volgens de experts zou die krachtig genoeg moeten zijn voor de Oculus Rift DK2. Dat bleek het geval. Na het ontvangen van de nieuwe videokaart werkte de Oculus Rift DK2 als een zonnetje. Demo’s en games draaien haarscherp en vlekkeloos. Af en toe zijn er nog wel crashes, maar dat is te verwachten bij een development versie.

De eerste ervaringen met de Oculus Rift zijn overweldigend. Het voelt echt als een toegang tot een andere wereld!

Downloads voor de Oculus Rift DK2

Op mijn queeste naar leuke content voor de Rift bleek dat er al heel wat gratis demo’s beschikbaar zijn voor de Oculus Rift DK2. Het aantal games valt nog wat tegen. Over het algemeen zijn er drie soorten demo’s te vinden: kermisattracties, landschappen waar je doorheen kunt lopen of vliegen en eenvoudige spelletjes.

Kermisattracties

Op kantoor bij Gamebasics was de Lava Inc achtbaan een groot succes. Deze achtbaan is grafisch niet al te zwaar, waardoor hij altijd soepel draait. Het mooie aan deze achtbaan is dat je moet staan en je kunt je wagentje harder laten gaan door voorover te leunen. Dit effect versterkt het gevoel van snelheid. Wie voor het eerst de Oculus Rift op zet met deze rollercoaster krijgt problemen met het evenwichtsgevoel: een garantie voor hilarische momenten!

De Helix achtbaan is één van de mooiste rollercoasters van dit moment voor de Rift. Hier moet je wel een goede videokaart voor hebben, maar dan is het ook echt de moeite waard. De baan is extreem uitdagend. De opzwepende muziek en juichende menigte bij aankomst en vertrek maken het af.

Wie van grote schommels houdt kan zijn lol op in Cyber Space Theme Park Ride. Van de bizarre loopings die je hiermee maakt wordt je gegarandeerd duizelig.

Demo’s & landschappen

Meegeleverd met de bril is een leuke “World” demo, met een huisje met een landschap. Vlindertjes vliegen er rond. De moeite waard om even te bekijken. Ik vond echter de demo SightLine veel indrukwekkender. Dit is een demo waarbij je door rond te kijken de wereld om je heen steeds verandert. Het is niet uit te leggen, wel heel erg mooi gedaan.

Wie van de ruimte houdt zit goed bij Titans Of Space. In deze informatieve ruimtereis bezoek je alle planeten in ons zonnestelsel.

De ontwikkelaars van Ocean Rift kwamen tot de logische maar briljante conclusie dat een VR bril sterke gelijkenissen vertoont met een duikbril. De demo is een beetje saai (er had wel wat meer vis in de zee gemogen) maar laat wel zien dat er zeker potentie in het idee zit.

Games

Besturing is nog een lastig punt bij spellen, aangezien je je handen niet kunt zien. Met een controller gaat dit makkelijker dan met het toetsenbord en de muis.

Een aantal oude games zijn beschikbaar gemaakt voor de Oculus, waaronder Quake 2, Half Life 2 en Duke Nukem 3D. Dit is typisch het niveau van graphics dat er niet groots meer uitziet, maar wel soepel draait. Het is meestal even zoeken naar deze games, tenzij je ze nog officieel wilt kopen.

Een leuk spelletje om te proberen is Crystal Rift. De naam is vreemd gekozen, want het is een kleine dungeon waar je doorheen loopt. Je lost puzzeltjes op en wordt onderweg een paar keer goed aan het schrikken gemaakt. Dit spel toont aan hoe extreem spannend games in de toekomst kunnen worden.

Voor een complete lijst van (bijna) alle DK2 content moet je hier zijn.

Mobiele versie afsluiten