De Raspberry Pi is een veelzijdige computer. Maar eigenlijk is er voor de doorgewinterde MSX-fan maar één goede applicatie voor te bedenken: hem gebruiken als MSX.

Het is alweer vijf jaar geleden dat ik met de Raspberry Pi 3B+ mijn eerste MSX Mini computer bouwde. Die werkte goed, maar hier en daar was de emulatie nog niet volledig vloeiend.

Later probeerde ik het opnieuw met de Pi 4, maar ook daarop was de MSX nog niet 100% optimaal. Hoewel deze generatie krachtig genoeg zou moeten zijn om de MSX-emulatie probleemloos te draaien, werkt de software niet goed, door de afwijkende architectuur van de Pi 4.

De nog krachtigere Pi 5, uitgebracht op 28 september 2023, brengt hier verandering in. De MSX Mini draait als een zonnetje op de Raspberry Pi 5!

Wil je de MSX Mini-image voor je Raspberry Pi 3B+, Raspberry Pi 4 of Raspberry Pi 5? Stuur mij dan even een berichtje, dan krijg je de downloadlink.

De MSX computer

De MSX homecomputer is onderdeel van mijn jeugd. Ik groeide op met deze 8-bit computer en heb er mijn eerste games op gespeeld en programmeervaardigheden mee opgedaan. Het is om die reden dat ik het soms prettig vind om een spelletje Beamrider of Aleste te spelen.

Dat kan met de openMSX emulator op de PC, maar ik mis dan toch de plug-en-play ervaring van het 8-bit tijdperk. Vroeger zette je de MSX-computer aan en dan was deze klaar voor gebruik. Geen ingewikkelde drivers, configuraties, updates, GUI’s of opstartproblemen. Met een Raspberry Pi, mits goed geconfigureerd, is het mogelijk dicht bij deze ervaring te komen.

Het bouwen van MSX op Raspberry Pi 5

Een Raspberry Pi 5 is helaas weer wat duurder geworden dan zijn voorgangers. De 4 GB versie is €67,95. Hier moet dan nog een case bij met een koeling, want de Pi 5 moet in tegenstelling tot de Pi 4 actief gekoeld worden. Die haal je voor 11,95. Als je hier nog een toetsenbord, controller en de juiste kabels bij moet hebben, kom je helaas wel iets boven de 100 euro uit. Mogelijk dat de prijs van de Pi 5 op termijn wat gaat dalen, waardoor het weer onder de €100 kan.

Voor het instellen van de Pi 5 kon ik niet dezelfde image gebruiken als voor de Pi 4. Het OS is geëvolueerd van Raspbian tot Raspberry OS en ook zijn er nieuwe versies van EmulationStation, RetroPie en openMSX. De standaard gebruiker in het Raspberry Pi OS heet “admin” en geen “pi”. Kleine verschillen, maar die zorgen er toch voor dat het juist configureren wat voeten in de aarde heeft.

De Raspberry Pi 5 draait de nieuwste versie van openMSX 19 probleemloos. Dat betekent dat de emulatie weer een stap beter is dan voorheen. We beschikken over een MSX, MSX2, MSX2+ en MSX Turbo R in één. Daarnaast worden alle gangbare geluidskaarten ondersteund: SCC+, MSX-Music, MSX-Audio en Moonsound.

Voor de Pi 5 is zijn op moment van schrijven nog niet veel accessoires beschikbaar. Ik moest het doen met de standaard-case en heb daar de MSX en GameLab sticker op geplakt. Op termijn zou het voor de MSX Mini leuk zijn een mooie MSX-case te 3D-printen.

MSX Mini: de sneltoetsen

Voor de volledigheid, de volgende sneltoetsen zijn handig om te weten:

EmulationStation – selecteren van games
SPACE – selecteren
ALT – terug
TAB – menu
CAPS – info over het geselecteerde item

openMSX – wanneer het spel gestart is
ALT/M – toggle osd menu (bijv. voor disk wisselen)
ALT/F4 – sluit de emulator
F9 – toggle speed-up
F10 – command prompt
F11 – mute
F12 – touchpad activeren (als deze inactief is)

Wanneer je onverhoopt in de Linux shell terechtkomt, kun je inloggen met login: admin en password: raspberry. Dit is het standaard wachtwoord. Om veiligheidsredenen is het beter dit aan te passen naar iets anders, dat doe je met passwd. Om weer terug in het menu te komen tik je emulationstation.

MSX Mini: zelf games toevoegen

Vaak is mij gevraagd hoe je zelf games kan toevoegen aan de MSX Mini. De collectie die erop staat is gebaseerd op mijn eigen persoonlijke voorkeur. Uitgebreid, maar niet compleet.

Om nieuwe games op de image(s) te zetten, moet je inloggen via SSH, bijvoorbeeld via een programma als WinSCP. De Pi’s hebben respectievelijk de naam msxpi3, msxpi4 en msxpi5 in het netwerk. Je kunt inloggen met username: admin, wachtwoord: raspberry. Vervolgens moet je de roms in de volgende map zetten:
/home/admin/RetroPie/roms/msx/

De rom moet worden toegevoegd aan de games lijst, die is hier te vinden:
/opt/retropie/configs/all/emulationstation/gamelists/msx/gamelist.xml

Om box art te krijgen moet je deze uploaden naar de onderstaande map, en dit aangeven in de games lijst:
/opt/retropie/configs/all/emulationstation/downloaded_images/msx/

Je kunt om de box art te krijgen, ook proberen om de ‘scraper’ te gebruiken in EmulationStation. Die vind je in het menu dat je krijgt als je op TAB drukt.

Uiteraard moet je EmulationStation opnieuw opstarten na het toevoegen van een game.

Nostalgie

Sinds ik vijf jaar geleden voor het eerst schreef over de MSX Mini, heb ik heel wat vezoekjes gekregen voor de disk image. Nu is er dus ook een versie die werkt op de Pi 5. Ik wens iedereen veel plezier met het ophalen van hun nostalgische MSX gevoelens. En vergeet niet een berichtje achter te laten!

Wil je ook een MSX op de Raspberry Pi? Stuur mij dan een berichtje, dan deel ik de link naar de image.

Tot slot: de echte MSX

Hoewel de Raspberry Pi een mooie manier is om een speelklare MSX in huis te hebben die weinig ruimte inneemt, is de echte computer nog authentieker. Onlangs ben ik door mijn teruggevonden diskettes weer begonnen met echte MSX hardware. Er staat na ruim 25 jaar weer een MSX2 op mijn bureau. Hierover later meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.