Amsterdam heeft Schiphol, Zoetermeer heeft RosterBuster. Dankzij die app kunnen meer dan 230.000 professionals in de luchtvaart wereldwijd hun rooster bijhouden en met elkaar delen. RosterBuster heeft daarmee meer gebruikers dan het personeel van Schiphol (48.000) en Dubai International Airport (98.000) bij elkaar. Dit internationale succes wordt ontwikkeld vanuit de Dutch Innovation Factory door ondernemer Richard Versluis, die er grote plannen mee heeft: “We kunnen nog meer groeien in de luchtvaart.”

De gebruikers van RosterBuster zijn piloten, pursers en ander personeel van luchtvaarmaatschappijen over de hele wereld. Turkish Airlines is bijvoorbeeld een grote afnemer, maar ook KLM en Emirates. Vanuit het auditorium van de Dutch Innovation Factory, zie ik hoe Versluis op zijn laptop een live dashboard opent, waarop onder andere het aantal gebruikers en het aantal interacties met de grootste airlines wordt bijgehouden.

Het idee voor het aanbieden van roosters voor professionals ontstond vanuit een behoefte bij een British Airways piloot. Sinds vorig jaar heeft Versluis RosterBuster in beheer en is het aantal gebruikers al verdubbeld. Hij heeft apps ontwikkeld voor Android, iOS en het mobiele web. Nieuwe versies zijn in de maak. Hij is gestart vanuit de incubator in de Dutch Innovation Factory en groeide daar begin dit jaar uit: RosterBuster huurt nu een eigen kantoor met zes werkplekken.

Internationaal

Niet alleen de gebruikers van de app zijn internationaal. Ook de ontwikkeling is verdeeld over de aardbol. “Er werken hier een aantal studenten en we hebben net een nieuwe CTO aangenomen die vanuit Utrecht bijspringt” vertelt Versluis. “In Spanje en in India zijn programmeurs aan het werk. Dat is voor nu veel goedkoper dan in Nederland.”

Voor Versluis is het geen probleem dat zijn team zo verdeeld zit over de wereld. “Ik heb ervaring als product owner en kan goed mensen op afstand laten samenwerken.” De servers van RosterBuster staan in de cloud. “In Ierland, want daar is de serverruimte momenteel het goedkoopst”, weet Versluis.

De probeerversie van de app is gratis, een volledig werkende versie kost ongeveer 10 euro per jaar om te gebruiken. “Dat wordt ervoor betaald, al zijn er landen waar het een te hoge prijs is. “Daarom hebben we nu ook een prijspunt van €3.29. Daar krijg je dan iets minder voor, maar bijvoorbeeld in Brazilië is daar behoefte aan.”

De groei weet Versluis te bewerkstelligen door slim de kracht van social media te gebruiken. “Flight en cabin crew kunnen eenvoudig hun rooster statistieken in grafische weergave op Instagram of Facebook uploaden. Ik benoem ambassadeurs die wekelijks opdrachten krijgen. In ruil daarvoor is de app voor hen gratis.”

rosterbuster

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.