De minor IT and Entrepreneurship van de Haagse Hogeschool beleeft traditioneel haar apotheose in de Dutch Innovation Factory. Deze keer werden er negen start-ups door de studenten gepitcht, die varieerden van een app om lokale voedingsproducten te bestellen tot een platform voor het boeken van artiesten.
Ik was met o.a. Jeroen Rijsdijk en Maurice Beckand Verwee onderdeel van de jury die de zware taak had gekregen om de pitches te beoordelen.
PetNose
De beste pitch werd gegeven door PetNose, een app om kinderen te helpen een huisdier te verzorgen, waarbij niet alleen de kinderen worden betrokken maar ook de ouders. Dit originele idee werd via een duidelijke probleemstelling, een prototype en een business case het meest overtuigend neergezet.
Nummer twee is YourGIG geworden, een platform voor het boeken van artiesten, waarbij zich gedurende de minor al meer dan dertig artiesten hadden aangemeld. De derde plaats werd veroverd door Salad Days, evenens een platform, maar dan om lokale ambachtelijke producten bij eindgebruikers te krijgen. Het team achter Salad Days verraste de jury met lekkere kaas en broodjes om de pitch kracht bij te zetten.
Eervolle vermeldingen
Naast de top-3 wil ik een tweetal start-ups nog een eervolle vermelding geven. LIT had een concept uitgewerkt waarop feesten te vinden zijn, compleet met reisarrangementen. Het team van HelpWand helpt ouders die dat nodig hebben om hulp te vinden bij het opvoeden van hun kinderen.
Naast deze vijf presenteerde Het Huid Lab een webwinkel voor schoonheidsproducten, EmploView een tool voor het communiceren in bedrijven, Apply een HRM tool om werkgevers en sollicitanten bij elkaar te brengen en YELLP een app die je telefoon 112 laat bellen als je een bepaald woord roept.
Bredere instroom
De minor had deze jaargang een andere opzet gekregen, doordat aanmeldingen van de hele opleiding werden toegelaten, niet alleen van ICT en design. Ook buitenlandse studenten maakten deel uit van de groep, waardoor er in het Engels moest worden gepitcht.
De bredere instroom van andere studierichtingen had tot gevolg dat de onderwerpen anders waren dan eerdere jaren. De gekozen oplossingen waren over het algemeen iets minder technisch. Vooral aan de validatie van het idee, een belangrijk aspect van LEAN start-up, was deze keer veel aandacht besteedt.
We zullen moeten zien of één van deze start-ups doorgaat met het uitgewerkte idee. Maar alle studenten hebben in de minor waardevolle ervaring opgedaan als ze in de toekomst willen gaan ondernemen.
[…] 2018 pitch competitie […]