Voordat Hearthstone verscheen kon ik me niet voorstellen dat een kaartspel op de iPad een succes kon worden. Maar Blizzard heeft me toch overtuigd. Het spel is verrassend eenvoudig om te leren en er zit genoeg diepgang in voor uren speelplezier.
Hearthstone is een gratis kaartspel voor de PC en iPad. Vooral op de tablet komt dit spel het beste tot zijn recht. De speler kiest een karakter en bouwt daar een deck bij van 30 kaarten. Elk karakter beschikt over specifieke unieke kaarten, maar er zijn ook algemene kaarten die elk karakter kan kiezen. Naarmate de speler meer ervaring opdoet, komen er steeds meer kaarten beschikbaar. Het steeds aanpassen en verbeteren van de decks is iets waar Hearthstone verslaafden zich uren mee kunnen vermaken.
Hearthstone’s gameplay
Het spel zelf is eenvoudig. Alle kaarten worden goed uitgelegd en er is overal in het spel slimme uitleg aanwezig. Ik zou het spel niet ‘mooi’ willen noemen, maar er is consistent een bepaalde stijl doorgevoerd die de juiste snaar raakt. Dit zit ook in de geluiden. Wanneer je een zeldzame, krachtige kaart opgooit bijvoorbeeld, dan hoor je die net iets harder neerkomen op de tafel, met een triomfantelijk toontje erbij. Zodat je tegenstander weet: zo, nu ga ik het lastig krijgen!
Het spelen tegen andere menselijke tegenstanders is iets waarin Hearthstone uitblinkt. Je wordt gekoppeld aan een willekeurige andere speler, die van jouw niveau is. Dit werkt geweldig goed. Zelden zul je met te grote overmacht winnen of verliezen. En omdat Hearthstone veel gespeeld wordt, is er altijd wel een tegenstander beschikbaar. Je hoeft dus nooit lang te wachten. Het spel zelf beperkt de tijd van elke speler om keuzes te maken bovendien, waardoor het lekker snel doorspeelt.
De figuren uit Hearthstone komen uit het Warcraft universum. Aangezien ik geen van die spellen uitgebreid heb gespeeld, heb ik daar weinig mee. Maar dat is gelukkig ook niet nodig om van Hearthstone te kunnen genieten. Er zijn twaalf ‘heroes’ om uit te kiezen die allemaal hun eigen specifieke kaarten hebben. Daarnaast hebben ze allen een andere kracht, die naar wens één keer per beurt op te roepen is. Het zorgt voor zeer strategische en afwisselende besluiten tijdens het spel.
Minpunten
Zijn er dan helemaal geen minpunten voor Hearthstone op te noemen? Toch wel. Het succes van het spel is opmerkelijk te noemen, omdat Blizzard zo’n beetje elke vuistregel voor het maken van een succesvolle mobiele game in de wind geslagen heeft. Zo heeft Hearthstone geen Facebook koppeling, waardoor het lastig is om je vrienden uit te nodigen. Het verzamelen van kaarten gaat tergend langzaam en je kunt niet ruilen. Bijkopen is duur en er wordt nooit korting gegeven. Nieuwe content komt maar mondjesmaat.
Het spel eet veel geheugen van je device op en de service is log en af en toe uit de lucht. Het is jammer dat je, om tegen de computer te spelen, toch een internetverbinding nodig hebt. Dit doet echter weinig af aan de kwaliteit van dit verder uitmuntende spel.
Conclusie
Met Hearthstone heeft Blizzard een geweldige game gemaakt, zonder twijfel het meest geslaagde digitale kaartspel dat ik heb gespeeld tot dusver. Het is wel te hopen dat er sneller nieuwe content beschikbaar gaat komen. Ook zou het fijn zijn als de genoemde minpuntjes worden aangepakt. Maar wie een strategisch kaartspel zoekt dat eenvoudig te leren is, zit goed met Hearthstone.