Studenten van de Hogeschool Rotterdam CMI (Communication, Media and Information Technology) organiseerden een hackathon van drie dagen waarin de campus ‘smarter’ gemaakt moest worden. Vier teams streden om de hoofdprijs en haalden hele nachten door om goed voor de dag te komen.
Het thema van de hackathon was het slimmer maken van de eigen instelling. Daarvoor gingen de studenten op pad door het gebouw om de grootste problemen te vinden die opgelost konden worden. Vervolgens zijn ze aan het knutselen gegaan waarbij een combinatie van hardware en software gebruikt moest worden.
Het winnende pak hagelslag
De winnende groep heeft een systeem gemaakt waarmee inzichtelijk wordt hoeveel mensen er in een lokaal aanwezig zijn. Dit hebben ze gedaan via een camera, waarbij de beelden geanalyseerd worden door beeldherkenningssoftware.
Er kan precies worden geteld hoeveel mensen er in het lokaal aanwezig zijn. Het systeem werkte nog niet feilloos, wat te maken kan hebben met het feit dat de camera gemonteerd was in een pak hagelslag. Maar desondanks indrukwekkend.
Roosters
De andere groepen hadden ook bepaald niet stilgezeten. Eén ervan had een prototype van een app gebouwd waarvan ik wel gecharmeerd was, omdat dit het rooster van de school liet zien met daaraan gekoppeld allemaal extra info.
Dit deed me erg denken aan de RosterBuster app. Zij hadden eveneens een sensor gebruikt om beschikbaarheid van lokalen te registreren. Dit werd direct in de app zichtbaar.
Een ander groepje had zich eveneens op het rooster gestort en de beschikbaarheid van lokalen. Zij hadden gepoogd een reserveringssysteem eraan te koppelen. Helaas werkte het idee om een Raspberry Pi als server te gebruiken tegen hen, waardoor ze niet heel ver waren gekomen.
Het vierde team had gewerkt met een beacon om de locatie van leraren in het gebouw te bepalen. En dan vergeet ik nog bijna de slimme prullenbak, die automatisch seint wanneer deze geleegd moet worden. In een gebouw met honderden prullenbakken toch een tijdsbesparende functie.
Hoofdprijs
Samen met drie andere ondernemers had ik de hoofdprijs verzorgd en vormden we de jury. De winnende groep mag in Amsterdam naar de IoT beurs inclusief kaartjes en overnachting. Daarbij hebben ze ook nog een hobbykit meegekregen bestaande uit een Raspberry Pi met toebehoren.
Er prijzen voor het beste prototype, idee, de best gepresenteerde innovatie en tot slot kregen twee studenten een eervolle vermelding omdat ze gedurende de hele 72 uur niet of nauwelijks geslapen hadden.
Goed plan
Het was een enthousiast georganiseerde hackathon, dankzij een enthousiaste organisatie en betrokken docenten.
Naar ik het begreep is het de bedoeling om deze hackathon jaarlijks te organiseren. Dat lijkt mij een goed plan. Hopelijk dan met meer deelnemers en meer innovaties. Ik ben dan zeker weer van de partij.