In Nederland zijn veel kinderen die zich niet kunnen ontplooien. Vanwege een introvert karakter, gebrek aan zelfvertrouwen, angsten of stress, soms versterkt door een traumatische gebeurtenis.
Het H.M. Derwort Fonds helpt deze kinderen door projecten en organisaties te steunen die tot doel hebben de weerbaarheid en kansen in hun levens te vergroten.
Daardoor zullen deze kinderen, wanneer ze opgroeien met meer zelfvertrouwen, de kansen die het leven hen biedt beter kunnen benutten en meer geluk kunnen vinden.
Wat doet het H.M. Derwort Fonds?
Het H.M. Derwort Fonds steunt projecten, professionals en organisaties die kinderen in hun ontwikkeling helpen weerbaarder te worden. Dit doen wij primair via een financiële bijdrage, maar ook door actieve betrokkenheid, coaching en begeleiding.
Iedereen kent wel kinderen die vastzitten in game werelden, niet los te trekken zijn van hun telefoons en iPads of hele dagen zitten te gamen op hun kamer achter een console. De wereld is er met alle social media, korte filmpjes en verslavende games niet gemakkelijker op geworden voor kinderen die toch al aanleg hebben om zich terug te trekken.
Het H.M. Derwort Fonds steunt doelen die zich inzetten om deze kinderen te helpen, in een zo vroeg mogelijk stadium, om deel uit te maken van de échte wereld. Zodat ze zich beter kunnen ontplooien en gelukkiger kunnen worden.
KAS Jeugd
Het Kenniscentrum Angst & Stress bij jeugd is er om kinderen en jongeren en alle betrokkenen bij hun onderwijs en ontwikkeling te helpen omgaan met angst en stress. Angst en stress horen bij het leven, maar kunnen het leven van kinderen en jongeren ook zodanig gaan beheersen, dat zij zich niet goed meer kunnen ontwikkelen. In de praktijk blijken ook ernstige angsten vaak lang onopgemerkt te blijven door de omgeving. Problemen kunnen zich dan zo opstapelen dat intensieve gespecialiseerde hulp nodig is of klachten zelfs een blijvende impact hebben op het functioneren.
Stichting De Ster
De Ster is dé expert als je op zoek bent naar een steuntje in de rug bij zelfvertrouwen en weerbaarheid. Op basis van een wetenschappelijk bewezen methode die echt impact maakt, maar ook echt leuk is, ontwikkelen zij interventies, tools en initiatieven waarin positiviteit en plezier centraal staan. Hun middelen zijn een actuele aanvulling op onderwijs en maatschappij en dragen bij aan een wereld waarin jezelf zijn en continue werken aan je mentale gezondheid de norm is.
Hoe is het H.M. Derwort Fonds ontstaan?
Ik heb een introvert karakter en heb in mijn jeugd heel wat moeite gehad om mijn plek te vinden. Ik trok me terug uit het actieve leven en verdronk bijna in het computerscherm, zoals ik nu zie bij veel kinderen om mij heen met iPads, consoles en telefoons. Dat dit niet OK was, wist ik wel. Maar ik wist niet hoe ik eruit moest komen. Pogingen die ik deed vielen de buitenwereld niet eens op en mislukten. Deze slechte ervaringen versterkten mijn isolement verder.
Dat ik uiteindelijk de weg hieruit heb gevonden was te danken aan een hoop doorzettingsvermogen en een gelukkige samenloop van omstandigheden. Ik schrijf hierover in mijn boek SCOREN!.
Niet iedereen zal zo’n levensloop hebben en ik ben ervan overtuigd dat ik met de juiste hulp mijn traject sterk had kunnen verkorten. Nu ik zelf kinderen heb, heb ik gezien dat de wereld er voor hen niet gemakkelijker op is geworden.
Ik ben het H.M. Derwort Fonds gestart om invulling te geven aan mijn wens om kinderen die in vergelijkbare omstandigheden opgroeien, de kans te bieden meer uit zichzelf te halen en gelukkiger te zijn.
Waar komt de naam H.M. Derwort Fonds vandaan?
H.M. Derwort staat voor Hermina (Herma) Maria Derwort-Dekker, mijn moeder. Ik heb in haar nagedachtenis het fonds naar haar vernoemd, omdat zij zich in het onderwijs altijd heeft ingezet om jonge mensen te helpen. Ook is zij heel belangrijk voor mij geweest.
Hoe kan ik de doelen van het H.M. Derwort Fonds steunen?
Je kunt het H.M. Derwort Fonds steunen door mijn boek aan te schaffen. De opbrengsten van het boek komen ten goede aan het fonds, specifiek het onderzoek van Dr. Anke Klein bij Het Kenniscentrum voor Angst en Stress bij Jeugd (KAS), via het Leids Universitair Fonds (LUF).
Het H.M. Derwort Fonds accepteert geen losse giften, maar als je meer wilt doen kun je natuurlijk ook een donatie doen aan de projecten zelf.