Eind 1990 krijg ik mijn eerste computer. Een MSX van Philips. Hiermee start mijn fascinatie voor computers en de creativiteit die ze los maken. Nu, meer dan dertig jaar later, heb ik weer een MSX computer op mijn bureau staan. En daar blijft het niet bij.
Een diskette
Het begint met een diskette die ik per toeval in handen krijg. Een muziekdemo die ik in een vorig leven heb gemaakt. Hoe gaaf zou het zijn als ik deze disk weer op de originele hardware kan afspelen? Dat idee laat me niet los.
Ik haal mijn oude MSX2 Philips VG-8235 computer van zolder en zet hem aan. Ja hoor, hij werkt nog! Maar met alleen de computer ben ik er nog niet. Om deze demo in volle glorie af te spelen, moet ik mijn opstelling van dertig jaar geleden opnieuw opbouwen.
Ik begin Marktplaats, eBay en Vinted af te speuren om alle hardware te vinden die ik nodig heb: een klassieke CRT monitor, een Moonsound OPL4 uitbreidingskaart, een mengpaneel, diverse kabels en een paar fatsoenlijke boxen om het geluid kraakvrij te kunnen afspelen.
Ik ga aan de slag om alles te bestellen en aan te sluiten. Niet veel later kan ik met deze complete set de Moonsound Music Collection weer afspelen zoals die bedoeld is.
MSX to the max!
Enthousiast geworden, bedenk ik dat ik méér heb gemaakt dan alleen deze demo. Ik wil alles af kunnen spelen dat ik ooit gemaakt heb voor het MSX systeem, dus ik ben er nog niet.
Voor de Jer Musix Disk betekent dit dat ik een Philips Music Module nodig heb. Die vind ik op Marktplaats nog bijna nieuw in doos. Met het originele casettebandje er nog bij! Sommige muziek werkt met de FM-PAC, dus ook die cartridge schaf ik aan.
Niet alle muziek die ik op de MSX heb gemaakt, heeft zijn weg gevonden via demo’s naar consumenten. Om die muziekstukken af te kunnen spelen is het programma Moonblaster nodig. Dit start je vanaf een diskette. Moderne PC’s zijn niet meer uitgerust met een diskettestation. Om toch muziek en software op een MSX te kunnen laden, heb ik een GoTek-drive aangeschaft. Hiermee kun je diskettes op een USB-stick plaatsen.
De MSX BASIC games die ik op de MSX1 heb gemaakt wil ik ook weer op dat systeem kunnen afspelen. Dat valt niet mee. Een MSX1 computer is nog wel te vinden. Ik kom in het bezit van een Philips VG8020, het model dat ik vroeger ook bezat. De uitdaging is om de software erop te krijgen. Destijds werden programma’s geladen via een casettebandje. Dat geduld heb ik niet meer. Een goed alternatief is de MegaFlashRom cartridge, waarmee het mogelijk wordt om games vanaf een SD-kaartje te starten.
MSX Turbo-R
In latere jaren is muziek van mij gebruikt in een tweetal producties: MSX in a Row! en Treasures of Babylon. Deze games zijn gemaakt voor de MSX Turbo-R, de laatste generatie MSX computers met een R800 processor.
Een MSX Turbo-R was voor mij een soort mythisch apparaat, waarover ik alleen in bladen had gelezen. Deze machines zijn uitsluitend in Japan uitgebracht door Panasonic. Ze waren zeldzaam en duur. Zelfs nu is het moeilijk om er één te bemachtigen. Maar dat is me gelukt.
Originele hardware
De lijst met hardware die ik nodig had is langer geworden dan ik had gedacht. Maar ik beschik nu weer over een volledig authentieke MSX-setup, met originele hardware. Niet alleen handig om mijn eigen creaties weer te kunnen draaien, maar ook games, demo’s en programma’s die ik uit mijn jeugd ken.
Het mooie en unieke van MSX computers is dat er veel varianten van zijn. Tientallen fabrikanten hebben in de jaren ’80 machines gebouwd die voldoen aan de MSX standaard, maar hun eigen vormgeving en specifieke eigenschappen hebben.
Toen ik nog jong was, was dat allemaal onbereikbaar voor me. Nu ik wat meer middelen heb, kan ik de verleiding niet weerstaan om een kleine verzameling aan te leggen. Dat heb ik inmiddels gedaan. Hierover later meer.
Hoi ik ben een msx gebruiker van het begin 1983.
2000 ging mijn MSX computer Philips NMS8255 in rook op door een kortsluiting.
2002 voor het eerst een Windows 98 notebook. Deed niets meer met MSX.
2023 erfde ik een Panasonic Turbo R ST, Dit jaar heb ik de computer laten na kijken, diskdrive is vervangen het geheugen is uitgebreid verder is de computer schoongemaakt.
Na 23 jaar weer een MSX computer meteen een hoop kosten buiten de computer had ik niets bruikbaars. moest aanschaffen monitor + scart naar HMDI adapter geluidboxen.
Het beste uitbreiding dat ik aangeschaft heb is de MSX Pico “zie link” ** dat is vervanging van de harddisk door micro SD kaart verder geluid emulatie van de Konami SCC en emulatie van de FM-Pac.
Ik ga ook Weer naar een MSX club “ja die bestaan nog” MSX Club West-Friesland.
Verder is er nog een MSX vriendenclub Mariënberg verder is er nog een MSX groep van de HCC.
Alles is te vinden op MSX.org “Engels”
Kortom ik ben blij weer een oude hobby te hebben opgepakt. Als ik die computer niet had geërfd was ik waarschijnlijk nooit meer met MSX begonnen.
** https://www.msx.org/news/hardware/en/msx-pico-cartridge
1991 was ik ook een MSX club begonnen, ik kan hier iets over plaatsen als hiervoor belangstelling is.
A.J.Peetoom