In februari 2020 is RB Logbook uitgekomen. Een app die het loggen van vluchten voor piloten makkelijker moet maken. Door de Corona-crisis is het lang stil gebleven rondom deze app en valt er weinig eer aan te behalen. Maar we zijn ondertussen stug doorgegaan met ontwikkelen, zodat we straks als de markt weer aantrekt een toonaangevend piloten logboek in handen hebben, vol met innovaties.
Saai?
Je zou denken dat een logboek zo’n beetje het saaiste stuk software is dat er bestaat. Het vastleggen van vluchten is een administratief klusje waar piloten doorgaans een broertje dood aan hebben. Wanneer je echter goed kijkt wat je eenvoudiger kunt maken en automatiseren, dan verandert dat saaie proces in een natte droom voor een software engineer. Nagenoeg elk aspect van het loggen kan slimmer gemaakt worden, waardoor de nauwkeurigheid toeneemt terwijl de tijd die nodig is om te loggen afneemt.
Innovatie
Van RB Logbook hebben we elke twee weken een update aan de App Store en Play Store aangeboden, waarin we verschillende innovaties hebben doorgevoerd. Bij elkaar ruim 20 versies al. Een verbazingwekkend tempo. En dat met een team van slechts een handjevol developers.
Fly Now met detectie voor opstijgen en landen
RB Logbook bevat een functie die “Fly Now” heet. De piloot drukt bij de start van de vlucht op een knop en de logging begint. Het vliegveld en de tijd worden automatisch uitgelezen. Dit heten de ‘blok’-tijden. Vervolgens gaan we nog een stap verder. Zodra het vliegtuig van de grond komt, detecteren we dit en slaan starten we ook de vluchttijd. Wanneer het toestel de landingsbaan weer raakt, eindigt de vluchttijd automatisch. De takeoff and landing detection is een unieke feature, die ontwikkeld is in samenwerking met een voormalig Ryanair piloot. We willen dit nog verder verbeteren door een Apple Watch app te maken waarop de piloot aan zijn pols de vlucht kan starten en stoppen.
Omdat ik zelf niet over een vliegtuig en vliegbrevet beschik, moest ik de functie anders testen. Mijn Tesla Model S 100D bleek hard genoeg op te trekken om te simuleren dat de ‘vliegtijd’ was ingegaan.
ACARS scan
De ACARS-terminal is een instrument dat op veel vliegtuigen te vinden is. ACARS staat voor Aircraft Communications Addressing and Reporting System. Hierop zijn de locaties en tijden af te lezen van de vlucht. De piloot kan met RB Logbook een foto maken van deze terminal. Vervolgens wordt met behulp van tekstherkenning en machine learning de data op het scherm ingelezen in het logboek. De ACARS scan feature was al beschikbaar in de eerste versie van RB Logbook. Maar sinds de start hebben we enorm veel verbeteringen kunnen doorvoeren. Hierdoor worden steeds meer terminals steeds beter herkend.
Ook lezen we meer data in zoals vluchtnummers, en maken we gebruik van informatie die zich in de foto zelf bevind om bijvoorbeeld alsnog de locatie te achterhalen, als deze via de tekstherkenning niet is herkend of niet beschikbaar is.
De ACARS scan heet ook wel een OOOI scan. OOOI staat voor:
- Out of gate (off blocks)
- Off ground
- On ground
- In the gate (on blocks)
Integraties van RosterBuster, AIMS, Ryanair en SABRE
De makkelijkste vluchten om te loggen zijn de vluchten die zichzelf loggen. Dat krijg je voor elkaar als je het vluchtsysteem kunt koppelen waar we piloten zelf mee werken. Voor een aantal systemen hebben we dat gedaan. AIMS en SABRE zijn twee bekende roostersystemen waar wij een koppeling voor hebben gemaakt. AIMS wordt gebruikt door meer dan 70 airlines en SABRE door 20 luchtvaartmaatschappijen, waaronder bijvoorbeeld Transavia.
Voor Ryanair hebben we specifiek een koppeling gemaakt. Piloten van Ryanair moeten het doen zonder een ACARS terminal in hun cockpit. Die zal ongetwijfeld wegbezuinigd zijn bij de prijsvechter. In plaats daarvan krijgen ze na elke vlucht een e-mail, waarin alle data op een rijtje staat. Wij lezen deze e-mail volautomatisch in en vullen er het logboek mee. Een kind kan de was doen!
Tot slot hebben we RosterBuster natuurlijk geïntegreerd. Dit is onze eigen app die roosters inleest van meer dan 500 maatschappijen. We hebben het zo gemaakt dat alle vluchten die in RosterBuster worden ingelezen, automatisch overgezet worden naar RB Logbook. Zo heb je er echt geen omkijken meer naar. De piloot hoeft alleen nog de ontbrekende gegevens aan te vullen.
Logboek rapporten
Een digitaal logboek is leuk en aardig, maar soms wil je ook een geprint exemplaar. Wereldwijd zijn er tientallen varianten die allemaal hun eigenaardigheden en regels hebben. Zo heeft de Europese luchtvaartautoriteit EASA een andere standaard dan de Amerikaanse FAA. Ook de Canadese TCCA denkt er weer anders over dan de Indiaanse DGCA. Een commercieel formaat zoals Jeppesen kan ook nog of een specifieke layout voor een bepaald land.
Om aan al deze variaties tegemoet te komen hebben we iets slims ingebouwd. Voor de veelgebruikte formaten zijn standaard rapporten beschikbaar. Voor de minder gangbare opties kan RB Logbook een zogenoemd Custom Logbook genereren. De piloot kan zelf de kolommen kiezen die in het rapport moeten komen. Het papierformaat kan gekozen worden en het aantal rijen. Tenslotte kan ook de periode gekozen worden.
Overige verbeteringen en plannen
Ik denk dat je met me eens bent dat bovenstaande innovaties op zijn minst indrukwekkend zijn. RB Logbook beschikt over een lange lijst met features. Naast de grote updates, hebben we tal van kleinere verbeteringen doorgevoerd. Alles ten dienste van de piloot die snel, nauwkeurig en compleet zijn vluchten wil loggen. Het logboek naast commerciële piloten ook geschikt gemaakt voor hobbyvliegers. Wie niet veel uren logt kan bovendien RB Logbook gratis gebruiken, want de eerste 250 gelogde uren zijn gratis.
Easter eggs!
Geen enkel product waar liefde in is gegaan, is compleet zonder easter eggs. In RB Logbook hebben we die verborgen onder About RB Logbook en dan het logo. Wie zich verveelt in de cockpit moet maar eens kijken. De spellen Flappy Bird en 2048 zijn te spelen. Dit werkt vanuit RB Logbook uiteraard zonder internetverbinding.
Flight Simulator
We denken erover een speciale editie te maken voor flight simulator. Want hoe tof zou het zijn als je met de nieuwe versie van Flight Simulator je vluchten kunt loggen in een professioneel piloten logboek? Wie dat alvast eens wil proberen, laat het mij dan weten. Dan zorg ik dat je een gratis licentie voor RB Logbook krijgt.
IJsjes op de Noordpool
Het team dat aan RB Logbook werkt heeft een geweldige prestatie neergezet door al deze features in sneltempo neer te zetten. Inmiddels is het de standaard geworden voor logboek software. Ook de komende tijd zal er verder doorontwikkeld worden aan RB Logbook. Het zou echter prettig zijn als de markt weer aantrekt, want het aan de man brengen van RB Logbook voelt soms als ijsjes verkopen op de Noordpool. Weinigen hebben er momenteel behoefte aan.
Veel piloten zitten zonder werk of staan aan de grond. Ik kan niet wachten tot de luchtvaart weer op gang komt. Het kan niet anders dan dat wij dan met ons complete, scherp geprijsde én innovatieve logboek dan veel piloten blij gaan maken.