Sinds enige tijd houd ik me bezig met crowdfunding in Nederland. Er zijn verschillende crowdfunding-sites waar je direct kunt investeren, zelf ben ik actief via de website Collin Crowdfund. Hier vragen MKB ondernemers met een financieringsbehoefte een lening aan, die dan door de ‘crowd’ wordt verstrekt. Over het geleende bedrag wordt een aantrekkelijke rente betaald, die kan oplopen tot wel 8%.
Ik ben als kleine investeerder ingeschreven en zie bijna dagelijks nieuwe leningaanvragen voorbij komen. De sectoren waarvoor de leningen worden aangevraagd zijn heel divers. Horeca komt regelmatig voor, maar ook tech-startups, tandartsen, adviesbureaus en schoonmaakbedrijven.
Hoe crowdfunding via Collin werkt
Over het algemeen bedragen de leningen die worden gevraagd rond de 100.000 euro. De aanvragen worden vergezeld van risicoprofielen en een beschrijving van de onderneming die Collin heeft opgesteld. Wanneer je mee wilt doen, stort je een bijdrage via iDeal. Dit kan al vanaf 500 euro. Om het makkelijker te maken snel te reageren is er een app beschikbaar, die je op de hoogte stelt van nieuwe kansen via een pushbericht en je met één druk op de knop mee laat investeren.
Ik vind het opvallend hoe snel de meeste leningen worden volgeschreven. Wanneer het risico laag is, kan dit al binnen 5 minuten het geval zijn. Dat betekent dus dat er 100.000 euro of meer wordt opgehaald in 5 minuten! Dat heeft tot gevolg dat je als investeerder vaak snel moet beslissen. Niet zelden ben ik te laat, omdat ik me niet wil laten opjagen voor een beslissing zoals deze. Maar het lijkt erop dat er veel enthousiasme en kapitaal voor deze vorm van crowdfunding in Nederland is.
Risico
Het risico van investeringen bij deze MKB bedrijven is natuurlijk relatief hoog. Als leek vind ik het moeilijk te beoordelen of een partij betrouwbaar is. Dat doe ik op gevoel en op basis van mijn affiniteit met de sector. Ik let er bijvoorbeeld op of er persoonlijke borgstellingen worden gegeven. Of ik dat goed doe, zal de tijd nog uit moeten wijzen. Door steeds kleine bedragen toe te zeggen, spreid ik het risico.
Sympathiek
Afgezien van het verwachte rendement vind ik het leuke van deze vorm van crowdfunding de verhalen van de vele sympathieke initiatieven die voorbij komen. Omdat de banken verstek laten gaan wordt de crowd ingeschakeld. Als investeerder en onderdeel van die crowd, help ik zo een klein beetje mee om de ondernemersdromen van de leningvragers werkelijkheid te maken. Er worden nieuwe restaurants geopend, fabrieken gebouwd of innovatieve producten ontwikkeld. Niet in de laatste plaats spreekt het aan omdat het Nederlandse producten en diensten zijn.
Bij sommige leningen krijg je als investeerder een leuk extratje, zoals een tegoedbon of een uitnodiging voor een open dag. Zo heb ik de mogelijkheid verworven om bij de opening van een nieuwe dronefabriek aanwezig te zijn en heb ik een dinerbon gekregen voor een restaurant waarin ik geïnvesteerd heb. Toch leuk.