Iedereen heeft ze wel, herinneringen aan bepaalde kwajongensstreken die in de onbezonnenheid van de jeugd zijn begaan. Zo heb ik er ook een paar. Eerder bekende ik al dat ik sites heb gehackt. Maar er is meer. Om mijn zieltje te redden zal ik maar meteen van wal steken.

Toen het internet nog een noviteit was voor de meeste mensen, ging ik al regelmatig online via een telefoonmodem. Bij onze provider hadden we ook wat gratis webruimte en die benutte ik om te leren hoe ik een webpagina moest maken.

Al snel zag ik dat er met internet geld te verdienen moest zijn. Naast mijn armzalige zakgeld en povere salaris bij een kalendergroothandel, was dat zeer aantrekkelijk. Met je hobby geld verdienen vond ik het mooiste dat er is. Maar makkelijk ging het allemaal niet, dat was ook al snel duidelijk.

Rond het jaar 2000 kwam er kabelinternet en begonnen de spaarprogramma’s en uitwisselings- en affiliate netwerken op internet vorm te krijgen. Door de gigantische internet-hype van toen werd er veel geld over de balk gesmeten. Zo waren er programma’s waarin je een reclamebalk kon downloaden die je op je computer installeerde en die zich boven in je beeld nestelde. Een voorbeeld hiervan was “AllAdvantage”. Deze balk gaf reclames weer terwijl je surfte. Voor de tijd dat je online was kreeg je dan een bedragje uitbetaald.

Perfect idee natuurlijk, want ik was vaak online. Dus ik downloadde al die programma’s en m’n hele beeld stond vol met advertenties. Maar dat maakte de computer toch wel trager en het ging me allemaal niet snel genoeg. Aangezien ik een programmeur ben ging ik uitzoeken of ik ook geautomatiseerd kon surfen.

Ik schreef een programma dat als het ware deed alsof er iemand op de computer actief was. Het programma klikte links aan, bewoog de muis willekeurig en leek in alles op een ‘echte’ gebruiker. Dit zorgde ervoor dat ik ’s nachts mijn computer kon laten aanstaan en nog steeds geld verdiende. Natuurlijk was dit verboden, maar het was zo moeilijk te detecteren dat niemand het ooit op zou merken.

Het werkte een tijdje vrij aardig. Het mooist waren de momenten dat er een cheque uit Amerika kwam. Ik heb ze in een schoenendoos bewaard. AllAdvantage stuurde me meerdere cheques van enkele tientallen dollars per keer. Die inde ik dan bij het plaatselijke bankfiliaal. De dollarkoers was toen nog niet zo beroerd als nu, dus het was een leuk extratje.

Een ander programma dat ik indertijd heb geschreven was bedoeld voor het cheaten van CashFiesta. Dit programma had een hele slimme reclamebalk waar een mannetje in rondliep. Dat vervelende mannetje bleef lopen zolang hij detecteerde dat je aan het surfen was. Af en toe ging hij slapen, dan moest je hem wakker klikken op de juiste plaats om verder te gaan. Mijn programma MICCA volgde het mannetje in je beeld en schudde hem op de juiste momenten wakker.

Helaas gingen die programma’s al snel failliet (hoe zou dat toch komen) en moest ik me op andere zaken gaan richten.

MICCA

Inmiddels was ook het reclamegeweld op websites losgebarsten. Voor elke bezoeker naar je website kon je een bepaald bedragje krijgen. Ook dit kon vrij eenvoudig gemanipuleerd worden. Via uitwisselings-programma’s was het mogelijk kunstmatig bezoekers naar je site te lokken. Er waren tientallen van dat soort programma’s. Om ze allemaal te benutten schreef ik de MaccX: Magic Automated Credit Collector eXtreme.

Wanneer ik MaccX draaide op meerdere programma’s tegelijk (‘Hits harvesten’ noemde ik dat), zag mijn bureaublad er zo uit:

Het internet is inmiddels volwassen geworden en er wordt niet meer voor elke bezoeker ongezien betaald. Een goede reputatie van een website is belangrijker geworden dan pure bezoekersaantallen. Gelukkig maar, want de bovenstaande voorbeelden waren best problematisch. Ze geven aan hoe dom en naïef sommige internetbedrijven destijds opereerden.

De trucs die ik hierboven beschrijf werken niet meer. Hoeveel geld ik in dit ‘grijze’ circuit heb verdiend houd ik natuurlijk voor me, maar meer dan een paar honderd euro is het niet geweest. Als ik dezelfde tijd bij de Albert Heijn was gaan werken had ik vermoedelijk meer verdiend per uur werk die ik erin gestoken had, maar dit was wel een stuk leuker en spannender.

Overigens bleef het hier niet bij voor wat betreft het ‘harvesten’, want ook rond deze tijd ontwikkelde ik de website HitHarvester.com, wat ook een bijzonder verhaal is.

4 REACTIES

  1. Geweldige acties, haha…. Ik zit er ook wel s over te denken om eens wat over “De Streel”te schrijven, maar ik durf het nog niet aan….. Al moet ik toegeven dat ik met hacken en programmeren niet heel sterk ben… etteren kan ik beter…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.