De Gemeente Zoetermeer reikte een innovatieprijs uit aan het meest innovatieve bedrijf uit de stad. In de finale op 22 november werd deze prijs uitgereikt in het Stadstheater aan winnaar BubbleFlush. Een uitvinding waarmee toiletten schoongemaakt worden zonder milieubelastende reinigingsmiddelen.
Mijn thuisstad Zoetermeer staat vooral bekend als een fijne stad om in te wonen. Maar er zijn ook heel wat bedrijven te vinden, die innovatieve dingen doen. In het Dutch Innovation Park en daarbuiten wordt hard gewerkt aan toegepaste innovatie. De gemeente Zoetermeer wilde deze activiteit in de spotlight zetten en heeft daarom de Innovatieprijs in het leven geroepen.
De laatste keer dat er een innovatieprijs werd uitgereikt was in 2016. Ik won toen met Gamebasics de publieksprijs. Als oud-winnaar en lid van het Economic Board van de stad, nam ik deel aan de jury van deze editie.
De jury
Er waren meer dan 20 bedrijven genomineerd. Het viel niet mee om daaruit een winnaar te kiezen. Want hoe definieer je innovatie? Gaat het om economische, maatschappelijke of ecologische impact? Wanneer is iets innovatief en wanneer is het dat niet? De bedrijven die zich hadden aangemeld zijn heel divers: van een notariskantoor tot een producent van computerchips.
De jury bestond verder uit wethouder Jan Idema, bestuurslid van de ondernemersvereniging Maarten Brouwers, vertegenwoordiger van de Dutch Innovation Community Arjen van Klink, coördinator zorginnovatielab Arianne Riedijk, Innovative Development student Vera de Jong en managing partner bij Curiousity Venture Capital Maurice Beckand Verwee.
In een aantal juryberaadslagingen wisten we toch tot een top-3 te komen, bestaande uit Heliobit met de Mantelzorg App, Merlin Software met hun unieke crisissoftware en dus als winnaar BubbleFlush.
De winnaars
BubbleFlush was een unanieme winnaar, omdat zij een product hebben dat alle vinkjes wel heeft: het is goed voor de planeet, een prachtige unieke uitvinding, praktisch toepasbaar en het zit vol in de productiemodus, waarbij het wereldwijd grote impact kan gaan maken. Ik vond de winst van dit bedrijf extra leuk, omdat ik eerder een podcast met ze had opgenomen.
De software van Merlin blijft hoge ogen gooien en het is razend knap dat dit bedrijf een niche heeft gevonden en hier marktleider in is geworden.
De Mantelzorg App van Heliobit is een sympathiek initatief, dat mantelzorgers moet ondersteunen. De makers zijn oude bekenden van mij: Jaco van den Bosch en Hugo Vink waren eerder werkzaam voor RosterBuster. Zij zijn briljante programmeurs die deze erkenning meer dan verdienen.
Er was ook nog een publieksprijs. Die ging naar de Zoetermeerse Brouwerij. Zij brouwen lokaal bier met de naam ROEM. Hoewel je je af kunt vragen hoe innovatief het brouwen van bier kan zijn, is het een populair merk geworden dat zich profileert en niet onderdoet voor andere lokale bieren in Nederland.