Twee revolutionaire internetbedrijven opzetten, deze verkopen en met het geld daaruit ambitieuze doelen nastreven: de transport- en energiesector hervormen en zelf succesvol ruimteschepen bouwen. Het vergt een bijzondere persoonlijkheid om zo je leven in te delen. Elon Musk doet het.
Ik kan grote bewondering hebben voor ondernemers die iets bijzonders tot stand brengen. Nog inspirerender is het als de persoon in kwestie het voor elkaar krijgt om meerdere keren zijn stempel te drukken op de geschiedenis. Na het overlijden van Steve Jobs zat ik een beetje om dit soort helden verlegen. Maar ik heb er nu weer één gevonden: Elon Musk.
Elon Musk startte zijn carrière met de oprichting van een bedrijf dat nieuwsbedrijven hielp online te gaan, genaamd Zip2. AltaVista nam dit bedrijfje in 1999 over voor 307 miljoen dollar. De meeste ondernemers zouden nu gaan genieten van hun geld, maar Musk had nog meer ideeën.
Hij voorzag dat er op internet behoefte was aan een online betaalsysteem en was de drijvende kracht achter PayPal. Je zou kunnen zeggen dat deze visie zich uitbetaalde, want het succes was immens. Nog geen drie jaar later kocht eBay PayPal voor 1,5 miljard dollar. Na PayPal richtte hij Tesla Motors op. Inmiddels ’s werelds grootste producent van elektrische auto’s. Hij gelooft er heilig in dat alle auto’s binnen enkele tientallen jaren elektrisch zullen zijn.
Zijn laatste visie is tevens zijn meest grootse, bijna absurd zelfs. Met zijn bedrijf SpaceX zet hij in op de ruimtevaart. Volgens hem is het een kwestie van tijd voordat de mens zal uitzwermen over de sterren. Regeringen zijn niet meer in staat ons verder te brengen, daarom wil hij met SpaceX de commercie het werk laten doen. Hij lanceert inmiddels raketten alsof het papieren vliegtuigjes zijn.
Elon Musk heeft het vermogen groot te denken en daar ook nog succesvol mee te zijn. Deze kalm formulerende Zuid-Afrikaan geeft geen flitsende presentaties, maar zijn charisma, dat voortkomt uit een ongeëvenaard bewezen inzicht, is onmiskenbaar. Zijn successen zijn zo aansprekend dat elk idee waarmee hij komt, hoe bizar ook, serieus te nemen is. We gaan nog veel van Elon Musk horen, is mijn overtuiging.
Elon Musk was de inspiratie voor de fictieve miljonair en filantroop Tony Stark in de film Iron Man.
[…] dollar. Als de raket herbruikbaar is, worden ruimtevluchten honderd keer zo goedkoop. Of zoals Elon Musk regelmatig treffend uitlegt: “Niemand zou een vliegtuig gebruiken als je het na elke vlucht […]
[…] auto’s van Tesla en de indrukwekkende prestaties van SpaceX heeft Elon Musk het stokje als grote roerganger van Silicon Valley moeiteloos overgenomen van Steve Jobs. In zijn boekje zijn het echter pas kleine stapjes die hij […]
[…] visionair Elon Musk ben ik me meer gaan interesseren voor duurzame energie. Ik rij sinds een jaar in zijn elektrische […]
[…] Hoewel zijn opvolgers hun best doen is het toch een gemis dat Jobs zo vroeg overleden is. Mijn hoop is nu gevestigd op Elon Musk. Hoewel zijn presentaties niet zo gelikt zijn, compenseert hij dat ruimschoots met zijn daden. […]
Mooi verhaal van de Engelse Telegraph over Elon Musk:
http://www.telegraph.co.uk/technology/news/10544247/Meet-tech-billionaire-and-real-life-Iron-Man-Elon-Musk.html