Site pictogram Jeroen Derwort

AI-Reis naar Austin en San Francisco

Met een groep ondernemers en investeerders reisde ik af naar de VS om bijgepraat te worden over de laatste ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence. De reis werd georganiseerd door AI.nl en Endit en Shift Happens.

Als je in één week meer dan 20 bedrijven bezoekt in 2 steden, dan heb je een druk programma.

De groep ondernemers en investeerders was een gevarieerd gezelschap uit Nederland en Duitsland. Ze hielden zich bijvoorbeeld bezig met datacenters, energie, cybersecurity, media, HR en communicatie. Het was een ambitieuze club mensen, die aan net worth zeker een paar honderd miljoen vertegenwoordigde.

Austin

We startten in Austin, Texas. Deze stad is zich aan het ontwikkelen. Wat wel interessant is: tussen de hoogbouw door heb je lage huizen waarin winkeltjes en kroegjes zitten. Op een stepje hebben we het stadscentrum verkend, waaronder het staatscapitool en de Texas University met zijn indrukwekkende sportfaciliteiten.

De eerste groepsactiviteit was de shooting-range, waar we onze schutterskunsten konden uitproberen. Ik heb een pistool, een aantal geweren waaronder een AK-47 en een volautomatisch geweer geprobeerd. Zeker leuk om een keer gedaan te hebben, maar niet voor herhaling vatbaar.

Wat bedrijven betreft hadden we naast de universiteit met Miro, Oracle, AMD en StrangeWorks op papier een goed programma. Ik vond het afgezien van StrangeWorks, een startup die zich bezighoudt met quantum-computing, wat tegenvallen. Bij de grote bedrijven kregen we lange presentaties, waarbij soms de presentator moest inbellen. Ik was niet naar Austin gereisd om een Zoom-call te doen met iemand in Amsterdam.

San Francisco

In San Francisco werd het inspirerender. Dat laat goed zien wat een verschil in dynamiek je zelfs in de VS tussen staten en steden hebt.

Ons eerste bezoek bij NVIDIA was meteen een hoogtepunt van de reis. We liepen het indrukwekkende kantoor in van het meest waardevolle bedrijf ter wereld, met zijn oorsprong in game ontwikkeling. Iedereen is er bijzonder vriendelijk en toegankelijk. “Je kunt Jensen Huang hier gewoon tegenkomen op de gang, en dan zal hij zeker een praatje met je maken”, werd ons verteld. Wat een contrast met AMD, waar het kantoor bestaat uit duizenden aaneengeschakelde kubicles zoals we dat uit de jaren ’80 kennen.

In het experience center kregen we de nieuwste BlackRock kaarten te zien, die meer berekeningen per seconde kunnen uitvoeren dan 2700 van de krachtigste laptops.

Het was genieten bij CloudFlare. Van de diensten van dit bedrijf maak ik al jaren gebruik en het was mooi om het verhaal van Michelle Zatlyn, één van de co-founders van het bedrijf, te horen.

De oprichter van Bland.AI had zijn verhaal ook klaar. Bland.AI vervangt callcenters door AI-stemmen en heeft daar 60 miljoen euro mee opgehaald.

Het waren bedrijfsbezoeken die inspireren. Zo kwamen we ook nog bij Databricks, Cohere, SalesForce en Appsflyer aan onze trekken. De groep sloot af met een AI-ondersteunde samenvatting. Ik leverde een muzikale bijdrage met een catchy tune.

In San Francisco is er sowieso genoeg te beleven. De Waymo taxi is een soort attractie: volledig zonder bestuurder rijden deze auto’s van Google rond in de stad. De Cybertruck die we hadden gehuurd deed er trouwens weinig voor onder. We zijn een rondje rondom de San Francisco Bay gereden naar het Apple hoofdkwartier in Cupertino, en hadden bijna geen interventies nodig.

De futuristische Apple Vision Pro en META Smartglasses waren leuk om te proberen. Op de Fisherman’s Wharf werd de koffie bereid door een gerobotiseerde barista die zelfs voor cappuccino met havermelk zijn robothand niet omdraaide.

Van het verleden in San Francisco kregen we wat mee toen we Alcatraz bezochten. Op dit eiland is een voormalige legerbasis en gevangenis te vinden die nog steeds voor kippenvel zorgt. De negatieve energie is hier nog volop aanwezig.

Europa op achterstand

Toen ik mijn voeten weer op Nederlandse bodem zette, realiseerde ik me nog beter wat een achterstand we aan het opbouwen zijn op de Verenigde Staten. Angst voor het onbekende, het ontbreken van een gezond investeringsklimaat en een teveel aan regels lijken hier debet aan.

Van de volgende bedrijven kregen we een presentatie of bezochten we het kantoor:

Datum: 5 okt 2024 – 14 okt 2024

Mobiele versie afsluiten