Ik had Ethereum, Bitcoin, Monero, IOTA en nog een paar cryptomunten gekocht en mijn portfolio groeide al snel in waarde. Het enige dat hoefde te doen, was wachten. ‘HODL!’ noemen ze dat in cryptoland. Maar omdat ik onrustig werd, ging ik me verder verdiepen in het daytraden van crypto. Met als gevolg dat ik nog meer vreemde uitdrukkingen tegenkwam.
Ik werd lid van enkele van de vele Telegram groepen die signalen afgeven over welke coins je moet kopen. Ze worden bestierd door handelaren die luisteren naar vertrouwenwekkende namen als Ashu the Emperor, Crypto Indians en Selfmade Man. Onder hun bezielende leiding moest het me toch lukken om snel geld te verdienen? In hun groepen maakten ze althans voortdurend melding van woekerwinsten die ze in het verleden voor hun leden hadden gerealiseerd.
Eenmaal in zo’n groep aanbeland, begreep ik tot mijn eigen verbazing alleen heel weinig van de berichten die erin verschijnen. De mensen in de groep gebruiken terminologie en jargon waar ik geen touw aan vast kon knopen. Gelukkig zijn er weinig dingen waar Google geen antwoord op weet, dus na een tijdje puzzelen was al ik een stuk verder.
Maar als je net begint met crypto, dan klinken de meeste termen behoorlijk buitenaards…
In cryptocurrency Reddit conversaties, Telegram groepen, WhatsApp berichten, Slack kanalen en trollboxen, zul je gezien hebben dat mensen “HOLD” consequent verkeerd spellen als “HODL”. Dit is geen tikfout maar een term met een historie.
Zo zijn er meer termen die de moeite waard zijn om vanaf te weten. Zeker als je je iets dieper in het cryptomoeras gaat begeven.
Wat is HODL?
De eerste keer dat de term HODL werd gebruikt, was op het forum Bitcoin Talk. Een gebruiker met de naam GameKyuubi maakte een thread aan met de naam “I AM HODLING”. Hij was ongetwijfeld dronken of onder invloed van stimulerende middelen en probeerde zichzelf en de forumbezoekers te overtuigen van de wijsheid van zijn beslissing om zijn Bitcoins vast te houden tegen de sterk dalende trend van dat moment in.
Sindsdien zie je de spelfout echter steeds terugkomen in de Bitcoin community. Het is nu officieel een backroniem geworden voor “Hold on for Dear Life”, wat zoveel wil zeggen als: niet verkopen, vasthouden, zelfs als de koers daalt. Wie het laatst lacht, lacht het best. Een wijsheid die in cryptoland meestal opgaat.
Nog 10 populaire termen die iedere cryptokoning moet kennen
1. FOMO: Fear of Missing Out. Deze term wordt met name gebruikt wanneer een bepaalde munt snel in waarde stijgt. De meest primaire reactie is dan om mee te doen en de munt te kopen. Maar in veel gevallen zit je dan net op de piek en verlies je juist. Mij is dit overkomen in november toen Bitcoin Cash keihard omhoog schoot en Bitcoin omlaag. Toen ik Bitcoin Cash kocht was de koers net op zijn hoogtepunt. Daarna halveerde de koers en was ik de helft van mijn geld kwijt. Ik was niet de enige die dit overkwam.
2. FUD: Fear Uncertainty and Doubt. De staat waarin iedere cryptobezitter voortdurend verkeert. De koersen gaan zo hard omhoog en omlaag dat je over stalen zenuwen moet beschikken. Dat het invloed heeft op je humeur, daar kan ik inmiddels over meepraten. De verleiding is groot om elk uur de koersen te checken. Maar je wordt er helemaal dol van. HODL lijkt makkelijk, maar is het niet.
3. BULL/BULLISH: Een Bull-market is een markt waarin de prijs wordt opgedreven. ‘Bullish’ noemen ze dat. Stel je een kudde stieren voor die keihard rennen en alles in hun weg vertrappen. Wanneer je dus ziet dat er op een bepaalde munt een ‘bull-run’ of een ‘bullish trend’ wordt voorspeld, dan betekent dit dat de prijs gaat stijgen.
4. BEAR/BEARISH: De tegenhanger van de Bull is de Bear. Een bear-market betekent dat de prijs omlaag gaat. Iedereen wil van de coin af en verkoopt. Dit wordt een bear market of bearish trend genoemd. Stel je een bange beer voor, en je hebt er een beeld bij.
5. WHALE: de Whales zijn de grote vissen van cryptoland die met grote bedragen schuiven. Zij hebben door hun volume de macht om de markt te beïnvloeden. Een voorbeeld is Peter Thiel die voor 15 miljoen aan Bitcoins kocht en daarmee de prijs 10% liet stijgen in één dag.
6. TO THE MOON: De uitdrukking ‘naar de maan’ heeft niet de betekenis die het in Nederland doorgaans heeft. Integendeel zelfs. Het betekent dat een munt hard in waarde zal stijgen. Met to the moon worden waardestijgingen bedoeld die in normale markten onmogelijk zijn, zoals 500% of 1000%.
7. ATH: All Time High. De hoogste waarde die een cryptomunt heeft gehad. Op het moment van schrijven is de ATH van Bitcoin $20.089,00.
8. MARKET CAP: De totale waarde van alle coins bij elkaar. Een simpele rekensom van het aantal munten in circulatie keer de prijs. Een overzicht van alle marktkapitalisaties is te zien op de website CoinMarketCap.
9. SATOSHI: Satoshi Nakamoto is de bedenker van Bitcoin. De term Satoshi wordt gebruikt om de kleinste fractie van een Bitcoin aan te geven. Kleiner dan een Satoshi kan een Bitcoin niet worden gedeeld. Een Satoshi wordt op de volgende manier weergegegeven: 0.00000001 BTC. Dit is een honderdste deel van één miljoenste BTC. 1 Bitcoin is 100 miljoen Sathoshi’s.
10. STOP/LOSS: Bij het handelen in munten kun je een stop/loss opdracht opgeven. Daarmee geef je aan dat je een munt wilt verkopen als deze beneden een bepaalde waarde komt. Dit doe je om te voorkomen dat je teveel geld verliest. Het is een manier om je verlies te beperken. De stop/loss kun je bij exchanges zoals bijvoorbeeld HitBTC en Bittrex toepassen.
Weet je nog meer cryptotermen die in dit rijtje thuishoren? Laat het me weten in je commentaar hieronder.
[…] rimpels effectief te verwijderen. En tot slot kregen we een pitch van Market Mana, een spel om te leren cryptobeleggen. Heel diverse ideeën, die allemaal goed zijn uitgedacht en waar een ambitieuze ondernemer of team […]
[…] vast. En houdt je munten vervolgens vast totdat je het bereikt hebt. Verkoop tussentijds niets! HODL! Accepteer dat je je doel wellicht niet bereikt, dan slaap je […]