Hoe moet je je eerste Bitcoins kopen (of andere virtuele munten)?

2
1978

Na mijn eerdere posts over cryptocurrency kreeg ik geregeld dezelfde vragen. Hoe moet ik beginnen? Waar kan ik Bitcoins kopen? Hoe sla ik ze veilig op? Welke munt is goed om mee te starten? Begrijpelijke vragen waar ik ook mee zat toen ik mijn eerste Bitcoins kocht. Ik heb natuurlijk wel wat tips. Hier zijn ze.

Welke munt of munten kopen?

Om te beginnen zou ik voor Bitcoin of Ethereum kiezen. Dit zijn de grootste munten in marktwaarde. Natuurlijk zijn er nog vele andere opties, maar aanschaffen en opslaan is voor kleinere munten lastiger.

Ik geloof voor de lange termijn meer in Ethereum dan in Bitcoin. Het Bitcoin protocol heeft een boel nadelen en staat relatief stil. Ethereum maakt meer mogelijk dan alleen betalen en wordt bovendien verder ontwikkeld. Beide zijn makkelijk aan te schaffen en op te slaan.

Als je verder gaat kijken dan je eerste aankoop, lees dan het artikel over mijn portfolio en hoe ik dat heb opgebouwd.

Waar koop ik die Bitcoins en Ethers dan?

Ik heb een aantal sites geprobeerd om mijn eerste Bitcoins en Ethers (de munt van Ethereum) te kopen. Met LiteBit, BTC Direct en AnyCoin Direct ging dat prima. Deze Nederlandse websites bieden de mogelijkheid te betalen met iDeal. Wel zo gemakkelijk, zeker voor je eerste aankoop. Als je bedragen vanaf 500 euro wilt gaan investeren, zou ik de grote exchanges aanraden. Dat zijn bijvoorbeeld Kraken, HitBTC en Bittrex. Die zijn goedkoper, maar complexer om te gebruiken.

Bij alle sites moet je jezelf legitimeren, LiteBit is het meest laagdrempelig. Je kan hier voor een klein bedrag al wat kopen, zonder al teveel gegevens in te hoeven voeren. Ze hebben ook een groot aanbod aan verschillende munten.

De websites waar virtuele munten verhandeld worden zien er over het algemeen een beetje ontoegankelijk en schimmig uit. Je krijgt soms foutmeldingen. Niet alles in de interface is even duidelijk. Zelfs de grote exchanges hebben hier last van. In het begin kan dit best wel eng zijn, maar laat je hierdoor niet afschrikken. De genoemde sites zijn prima om je eerste Bitcoins of Ethers mee te kopen. Ik zou wel adviseren ze ergens anders op te slaan.

Update: Door de huidige run op cryptocurrency kunnen sommige platforms de vraag niet aan. Kraken en Bittrex hebben een ledenstop. Een goed alternatief voor het kopen van je eerste coins is Coinbase.

Waar sla ik mijn Bitcoins, Ethers of Litecoins op?

Als je munten gaat kopen, dan moet je een wallet hebben. De veiligste methode is om de software van de munt te downloaden en deze op je eigen computer (met goede backup!) op te slaan. Maar dat is een hoop gedoe. Zeker in het begin is het makkelijker om een online wallet te gebruiken. Hiervoor kun je denken aan BlockChain.info of Coinbase. Deze wallets ondersteunen zowel Bitcoin als Ethereum.

Voor specifieke munten heb je ook online wallets. Monero heeft bijvoorbeeld MyMonero en voor Ethereum is er MyEtherWallet.

Let er goed op dat je de passwords en sleutels van je wallet ergens veilig bewaart en dat je er backups van maakt. Eén van de listigste eigenschappen van cryptocurrency is dat eenmaal verloren coins nooit meer terug komen.

Hoe beperk ik mijn risico’s een beetje?

Het investeren in cryptocurrency is niet zonder risico’s. De koers gaat alle kanten op. In de regel gaat deze omhoog, zeker van de grotere munten. Maar hoelang dit zo doorgaat laat zich niet voorspellen. Daarbij zijn er dagelijks enorme fluctuaties van soms wel 25% omhoog of omlaag. Bij kleinere munten kan de waarde zelfs makkelijk op een dag halveren of over de kop gaan.

Om het risico te beperken, zou ik daarom alleen voor de grootste munten gaan. Bitcoin en Ethereum dus. En de rest van de top-10 market cap. Soms gaat de waarde van de ene munt ten koste van de andere. Als je dan van alle munten wat hebt, dan spreid je je risico een beetje. Maar vergis je niet, het blijft een onzekere belegging.

Conclusie

Zoals je ziet is het niet moeilijk om wat geld in Bitcoins of Ethereums te stoppen. Het is een stuk makkelijker dan beleggen in aandelen. En je kunt met een paar tientjes al beginnen.

Het is wel opletten met elke stap die je doet. Als je je munten naar een verkeerde wallet verstuurt ben je ze voor altijd kwijt.

De waarde kan per dag enorm verschillen. Ik zou daar vooral niet teveel naar kijken, tenzij je actief wilt gaan handelen. Maar heb je last van FOMO (Fear Of Missing Out)? Koop dan gewoon wat en houd het vast. Wie weet wat de toekomst brengt.

Maar, stop je pensioen er niet in! Hoe het dus niet moet, legt de onderstaande meneer je graag uit.

2 REACTIES

  1. […] Overigens is het opslaan van al deze munten een heel gedoe, want voor elke munt heb je in principe een aparte wallet nodig om deze op te slaan. Om het simpel te houden, raad ik aan bij Coinbase te beginnen. Hier kun je Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin en Ethereum kopen en opslaan. Zo kun je eenvoudig beginnen. Voor meer tips, lees mijn handleiding voor het kopen van Bitcoins. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.